'Je bent wat je eet' was een Vlaams tv programma door Sonja Kimpen dat in 2005 van start ging. Ondertussen kent iedereen deze uitspraak wel. Maar hoe correct is deze uitspraak? Een studie van het Amerikaans leger op Special Forces kandidaten in opleiding toonden aan dat prestaties verbeterden of verslechterden naar gelang de kwaliteit van het dieet. Daarom ook alvast onze excuses voor de misleidende titel. Uiteraard heeft een goede soldaat zijn met meer te maken dan enkel je fysieke prestaties.
Deze studie werd uitgevoerd op militairen die in de opleiding voor Special Forces waren. Hierbij werden al hun basisgegevens zoals leeftijd, opleiding, tabaksgebruik,... opgelijst. Vervolgens werd er onderzoek gedaan naar hun trainingsschema's en eetgewoontes voor de opleiding en tijdens de opleiding. De nummer één proef om fysieke fitnesslevel vast te stellen was hiking met een rugzak en de standaard leger fitnesstest.
Een slaatje voor het lopen!
Er kwam een interessant patroon naar boven tijdens de testen. Een hogere groentescore van een kandidaat stond garant voor betere tijden op de hiking sessie. "Beans and greens" gaven betere scores tijdens de algemene fitness tests en looptijden. Zeevoedsel en plantaardige proteïnen waren belangrijke factoren voor snellere (loop)tijden. Ook mensen met een hogere zout inname scoorden hoger in de hiking sessies. Dit is niet onlogisch, want één van de grootste hindernissen tijdens duursporten is je elektrolyten op peil houden en voldoende water binnenkrijgen. Je zout inname op peil houden is dus ook kritiek voor je performantie, zeker in heet of vochtige omgevingen.
Dus als je betere hiking tijden of leger fitness testscores wil halen dan kan je beter wat extra groenten op je bord leggen. Maar zoals reeds aangehaald, door vegan te worden ga je niet perse een betere soldaat worden.
Wees voorzichtig met wat je tankt
We weten allemaal dat een training het meest effectief is in samenwerking met een correcte voedingsstijl. Anders dan in een wagen kan je eender welke brandstof in ons lichaam tanken (eten weliswaar). Je zal niet onmiddellijk stilvallen maar de schade komt meestal langzaam en op langere termijn (denk dan maar aan overgewicht, verstopte aders, te hoge bloeddruk of cholesterol, diabetes,...).
Gemiddeld is de richtlijn 2500 calorieën per dag voor mannen en 2000 calorieën voor vrouwen.
Als je elke dag voor 500 calorieën minder dan dagelijkse verbranding zou nuttigen in de vorm van Big Macs ga je dus in theorie gewicht verliezen, dat is een wiskundig feit. Een calorie is niet meer dan een benaming voor een eenheid van energie. En het maakt voor die calorie niets uit of deze verbranding uit vet, koolhydraten of eiwitten komt. Anders gezegd: die big Macs zijn zeker niet de ideale brandstof voor je lichaam. Wij zouden het alvast persoonlijk niet aanraden. Daarvoor moet je kijken naar de bouwstenen van je lichaam.
Bouwstenen van je lichaam
Koolhydraten:
"Koolhydraatarm eten om af te vallen" je hoort het overal. En deze bewering klopt ook in de zin dat koolhydraten energie aan je lichaam, hersenen en rode bloedcellen leveren. Heb je al deze energie niet nodig, dan zal je lichaam dat uiteraard opslaan, in de vorm van lichaamsvet. Je kan dat letterlijk voorstellen als een paar jerrycans die je extern aan de afgebeelde Humvee hangt. Het is dus belangrijk om een correcte hoeveelheid koolhydraten binnen te krijgen om af te vallen.
Eiwitten:
"Proteine shakes maken een bodybuilder van je" is zo'n mythe die je in sommige gyms hoort. En in zekere zin zit er een kern van waarheid in, enkel niet zoals het in deze context bedoeld is. Proteinen zijn eiwitten en laat eiwitten nu exact het voedsel van onze spieren zijn. Eiwitten leveren zowel aminozuren en calorieën. Dus hoewel eiwitten brandstof leveren zijn de aminozuren essentieel voor herstel of groei van spieren.
Vetten:
"Lage intensiteit voor vetbranding" is nog een andere veelgebruikte term in de sportschool. Dit komt vanuit het fysiologisch verschijnsel lipolyse ofwel vetverbranding. Het omzetten van vet naar energie is een andere proces dan bijvoorbeeld koolydraten verbranden. Wanneer je vet verbrandt, wordt dit in de lever omgezet in vetzuren en glycerol. Vervolgens worden de vetzuren en glycerol verder afgebroken tot energie. De levert behoort tot het afval verwerkingssysteem en deze werken optimaal op lage intensiteit.
Deze elementen: koolhydraten, eiwitten en vetten kennen we als de macros in ons voedingsschema. Uiteraard zijn er nog andere zaken belangrijk maar daarover meer in de toekomst.
Dit alles kan zeer verwarrend lijken wanneer je de eerste stappen zet met voeding om je fitness schema te ondersteunen. Wij zullen deze reeks over voeding echter uitbreiden met begrippen, feiten en principes zodat je inzicht krijgt in een correcte voedingsstijl voor jezelf. Wil je niet langer wachten en zelf met een op maat gemaakt voedingsschema starten contacteer ons dan op info@taktikalfitness.com en vervolgens kijken we wat we voor je kunnen doen.
Bronnen: Amerikaans onderzoek
Een reactie posten